Ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής/φύλου


Ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής/φύλου για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του καταστατικού που αφορούν την έμφυλη ισότητα και την υπέρβαση των διακρίσεων.

Γιατί 50/50 στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θεσμικά όργανα.

Η πρόοδος για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων είναι πολύ αργή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

  • Οι γυναίκες αποτελούν το 25% των βουλευτών παγκοσμίως και λιγότερο από το 1% των βουλευτών είναι γυναίκες κάτω των 30 ετών.
  • Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 13% των διαπραγματευτών, το 6% των μεσολαβητών και το 6% των υπογραφόντων σε επίσημες ειρηνευτικές διαδικασίες.
  •  Μόνο 22 χώρες στον κόσμο διευθύνονται από γυναίκα.
Ο ΟΗΕ κτυπάει το καμπανάκι γιατί όπως διαπιστώνει, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν άλλα 130 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Δεν μπορούν να περιμένουν τόσα χρόνια οι γυναίκες για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που υιοθετούμε τις ποσοστώσεις.

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες ηγούνται; Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες είναι στην εξουσία επενδύουν σε πολιτικές μέτρων που συχνά παραβλέπονται - από την επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης στις πράσινες οικονομίες και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών– οι οποίες τελικά δημιουργούν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στη λήψη αποφάσεων, οι πολιτικές μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους. Ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη να λάβουν αποφασιστική δράση για να ενδυναμώσουν και να επιτρέψουν σε περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν την ηγεσία στην πολιτική και στη λήψη των δημοσίων αποφάσεων. Να επιτευχτεί η ισότητα στα υψηλότερα επίπεδα και να μη χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 130 χρόνια.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως κόμμα, όταν οι διεθνείς οργανισμοί θέτουν τα ερωτήματα και βάζουν στόχους;

Ο φεμινισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας και η ισότητα των φύλων είναι σταθερή επιδίωξη μας για τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αναπτύξαμε πλούσια δράση στο πεδίο τη έμφυλης ισότητας και δημιουργήσαμε γερή νομοθετική βάση και στο θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, και η έμφυλη ισότητα αποτελεί κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα και αιτούμενο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις γυναίκες που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα μας, ότι όχι μόνο θέλουμε αλλά και ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα από την πρώτη φορά. Για αυτό είναι ανάγκη να ετοιμαστούμε καλύτερα και το νέο καταστατικό του κόμματος πρέπει να βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέα μάχη. Ήδη η ομόφωνη υιοθέτηση του 50/50 από την Επιτροπή Καταστατικού και τον Προέδρο του κόμματος σ. Τσίπρα στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία είχε θετική απήχηση στις γυναίκες. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το βήμα αυτό με την ψήφιση του 50/50 στο Συνέδριο.

Οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές για το νέο καταστατικό,( στο Κεφάλαιο 6 ) για την έμφυλη ισότητα και την υπέρβαση των διακρίσεων μέσα στο κόμμα και οι οποίες σύμφωνα με τα άρθρα 30,31,32 είναι: η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, στα ψηφοδέλτια για τη βουλή και την ευρωβουλή, η Συνέλευση των γυναικών και το Παρατηρητήριο για το σεξισμό, αποτελούν σημαντική καινοτομία. Ακολουθούν τη συνέχεια των πολιτικών που εφαρμόσαμε στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων και την ενίσχυση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όταν είμαστε στην κυβέρνηση, λαμβάνουν υπόψη τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τις θεσμικές διορθώσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας στο κόμμα.

Η ισόρροπη συμμετοχή γυναικών κι ανδρών 50/50 για την λήψη αποφάσεων, αποτελεί αναντικατάστατο όρο και βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση όλων των διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Οι γυναίκες πρέπει να μπουν παντού και να είναι πολλές.

Οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθούν όχι απλά το μέτρο των ποσοστώσεων φύλου, αλλά τη θεσμοθέτηση του 50/50 παντού.

Ένα αριστερό κόμμα, όπως είναι το δικό μας, δε μπορεί να μένει πίσω από τις δημοκρατικές θεσμικές αποφάσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην υλοποιεί το αίτημα του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος για το 50/50 παντού που πρέπει πρώτα απ όλα να το εφαρμόσει μέσα στις γραμμές του.

  • Το κόμμα μας, που κατά γενική ομολογία έχει δείξει σε σχέση με τα άλλα κόμματα, ότι αγωνίζεται επί της ουσίας για την ισότητα των φύλων και έχει ενεργό και δραστήριο Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου, πρέπει να πρωτοπορήσει σε αυτό το στόχο και να γίνει το πρώτο κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή που υιοθετεί το 50/50 στο καταστατικό του. Να δώσει το παράδειγμα και να εκπέμψει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι αφουγκράζεται τις προοδευτικές κατακτήσεις και τα σύγχρονα αιτήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Τα υπόλοιπα κόμματα αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν.
  • Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις λόγω φύλου, δυστυχώς επηρεάζουν και τη δική μας σκέψη και κρίση, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται πολλές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Δε μπορούμε όμως να αφήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην καλή μας θέληση ή πότε θα ξεπεράσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Με την θεσμοθέτηση του 50/50 θα «υποχρεωνόμαστε» να τις αξιοποιούμε.
  • Οι γυναίκες στο κόμμα μας είναι ικανές, έχουν γνώσεις, θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν σε θέσεις ευθύνης στην κομματική ζωή, ακόμα κι όταν έχουν περισσότερες υποχρεώσεις από τους άντρες. Διαχρονικά το έχουν αποδείξει. Θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών γιατί οι γυναίκες όπως οι άντρες, έχουν τη «φιλοδοξία» να βοηθήσουν το κόμμα και σε θέσεις ευθύνης.
  • Οι γυναίκες με την ισάριθμη συμμετοχή σε όλα τα όργανα του κόμματος, θα εμπλουτίσουν με τις εμπειρίες τους την κομματική ζωή και θα συνεισφέρουν ώστε οι κομματικές αποφάσεις να έχουν την οπτική του φύλου. Πολλές φορές αυτή λείπει, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται ή να αντιμετωπίζονται λιγότερο, ορισμένες κατηγορίες γυναικών ή προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια. Το κόμμα θα βγει κερδισμένο από την επαφή και τον εμπλουτισμό των θέσεων του και με νέα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.
  • Η αξιολόγηση για την καταλληλότητα σε θέση ευθύνης, πρέπει να γίνεται το ίδιο, τόσο των συντρόφων όσο και των συντροφισσών. Πολλές φορές αυτό «ξεχνιέται» όταν πρόκειται για σύντροφο και γίνεται πολύ αυστηρή η κρίση μας όταν αφορά συντρόφισσα. Η αξιοκρατία όμως αφορά όλες και όλους και πρέπει να υπάρχει ίσα και δίκαια σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα. Άλλωστε αυτό επιδιώκουμε και για την κοινωνία.
  • Η ισάριθμη συμμετοχή, το 50/50 είναι στοιχείο δημοκρατίας το οποίο δεν έχει να κάνει με την ποσότητα (πολλές ή λίγες γυναίκες). Αυτό ισχύει βέβαια και για τους άνδρες. Δε μετράμε τον αριθμό μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στο κόμμα ή στην τοπική ΟΜ για να την εφαρμόσουμε τη δημοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνία με τις ποσοστώσεις που έχουμε θεσμοθετήσει.
  • Η ισάριθμη συμμετοχή 50/50 αφορά τα βιολογικά φύλα.
  • Η Συνέλευση των γυναικών. Μέχρι σήμερα υπήρχε άτυπα και γινόταν την πρώτη ημέρα του τακτικού Συνεδρίου. Τώρα, στο νέο καταστατικό, θεσμοθετείται. Βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση των γυναικών συνέδρων, ανταλλάσσονται εμπειρίες, απόψεις και βγαίνουν τα αναγκαία  συμπεράσματα αλλά και οι τελικές προτάσεις προς το συνέδριο του κόμματος.
  • Οι προτεινόμενες καταστατικές ρυθμίσεις υπάρχουν σε καταστατικά και άλλων αριστερών κομμάτων.

  

Από το Blogger.